Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Terveyttä luonnosta 1/2: Metsän aineeton keruusaalis

3 kommenttia

Usein liikkuessani luonnossa mukanani on kori tai vähintäänkin taskuun sullottu muovipussukka. Mielessä on saalis. Sieniä, marjoja, yrttejä – haluan kerätä jotain. Ulkona olemiseen on kuitenkin aina liittynyt myös jotain muuta. Eihän ole yhtään sama käydä ostamassa sieniä kaupasta tai torilta kuin kulkea metsässä keräämässä niitä itse?

Mitä se joku muu sitten on? Luonnon aistimista, polkujen tallaamista ja umpimetsässä rämpimistä, yllättäviä eläinhavaintoja ja kasvilöytöjä. Se on myös mielen rauhoittumista. Usein kiire tai murhe jää metsään ja sieltä tullessa aiemmin mieltä vaivanneeseen ongelmaan löytyy ratkaisu kuin itsestään.

puunrunko_pun

Olen oivaltanut, että luontoretkeltä saa mukaansa paljon muutakin kuin korin täytettä. En ole käytännön kautta tulleen havaintoni kanssa yksin. Tutkimustietoa luonnon myönteisistä vaikutuksista terveydelle saadaan jatkuvasti. Tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleskelu on niin ruumiille kuin mielellekin hyväksi.

Tässähän ei ole mitään yllättävää. Kaikki, jotka ovat kulkeneet rauhassa vanhan metsän läpi, tietävät, että se tuntuu hyvältä. Kun tieteellisiä väitteitä tarkastelee vähän tarkemmin, tulee kuitenkin vastaan yllättäviäkin tietoja. Tutkimukset osoittavat, että luonnossa mieli elpyy stressaavista tilanteista ja siellä oleskelu voi jopa ennaltaehkäistä kroonisia sairauksia.riekonmarjaAihe on huippukiinnostava, joten palaan siihen vielä toisessa blogikirjoituksessa. Jutun toisessa osassa kerron tarkemmin siitä, millaisia terveydellisiä vaikutuksia luonnolla meihin ihmisiin on ja mihin vaikutukset perustuvat. Lähteenä käytän Yle Areenasta löytyvää Tiedeykkösen radio-ohjelmaa Metsä vie stressin, luonto tuo terveyttä. Siinä professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta ja emeritusprofessori Tari Haahtela kertovat luonnon ja terveyden yhteydestä. Joten jos aihe kiinnostaa syvällisemmin, kannattaa ehdottomasti kuunnella vajaan 50 minuutin mittainen ohjelma!

”Juomme tapettua vettä, syömme tapettua ruokaa, kosketamme tapettuun asfattiin ja betoniin, hengitämme tapettua kaupunki-ilmaa. Pikkuisen eloa hyvät ystävät!” Tari Haahtela

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä lapsen tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Laatimalleni Villiyrttimatka-verkkokurssille voi lähteä ympäri vuoden! Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

3 thoughts on “Terveyttä luonnosta 1/2: Metsän aineeton keruusaalis

  1. Päivitysilmoitus: Terveyttä luonnosta 2/2: Metsä hoitaa mieltä ja ruumista | Juuret maassa

  2. Samoja ajatuksia myös täällä 🙂
    https://yrtteily.wordpress.com/2016/01/31/1237/

    • Metsässä voi kyllä tehdä vaikka mitä! Ja usein tuntuu, että se luontoon meneminen tarjoaa tarvittavaa vastapainoa arjelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s