Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Työpajassa tehdään yksilöllistä kosmetiikkaa – lue raskausajan vartalovoiteen ohje!

5 kommenttia

Itsetehtävän kosmetiikan parhaita ja hauskimpia puolia on se, että saa suunnitella ja toteuttaa juuri itseään miellyttävän tuotteen. Samaa perusreseptiä, esimerkiksi voidepohjaa voi muunnella ainesosia vaihtelemalla.

Hyvä esimerkki oli eilen pitämäni luonnonkosmetiikkatyöpaja, jossa syntyi sen seitsemän sortin jalkakylpysuolaa, jalkojen sokerikuorintaa ja emulsiovoidetta!

Itsevalmistetut emulsiovoiteet

Virkistävä minttujalkavoide ja Ruusuinen raskausvoide – eroa raaka-aineissa, tuoksuissa ja värissä!

Valmistimme paksumpaa jalkavoidetta ja hieman kevyempää, erityisesti raskausajalle sopivaa vartalovoidetta. Ruusuisen raskausvoiteen ohjeen löydät tämän kirjoituksen lopusta! Tuoksuja vaihtelemalla näistäkin syntyi eri muunnelmia: minttu-limettijalkavoidetta ja vaaleanpunaista piparminttuvartalovoidetta (ohjeen mandariinin eteerinen öljy korvattiin piparmintun eteerisellä öljyllä).

Itsevalmistettuja kosmetiikkatuotteita

Työpajassa valmistettujen tuotteiden kirjoa.

Etenkin voimakkaasti tuoksuvien eteeristen öljyjen valitseminen tuotteisiin on ihanaa puuhaa. Jokainen kokee tuoksut eri tavalla. Minä rakastan rentouttavaa laventelia, joku toinen ei voi sitä sietää. Siksi tuoksujen valinnassa ja yhdistelyssä kannattaa luottaa omaan nenäänsä.

Jalkakylpysuola

Jalkakylpysuolan sekoitettiin mm. kauniita laventelin kukkia ja vihreää savea väriä antamaan.

Jokaiseen työpajassa valmistettuun tuotteeseen käytettiin kuivattuja kukkia tai yrttejä: laventelin kukkia, ruusun tai kehäkukan terälehtiä, piparmintun lehtiä. Voiteita varten yrtit haudutettiin vedessä – kesällä samaan tapaan voi käyttää tuoreita yrttejä. Yksi työpajan osallistuja keksi, että tuoreet tai kuivatut ylioppilasruusut voi käyttää hyväkseen kosmetiikan valmistuksessa!

Minttuhauduke

Minttujalkavoiteeseen valmistettiin hauduke kuivatusta oman pihan piparmintusta.

 

OHJE: Ruusuinen raskausvoide

Mandariinin eteerinen öljy soveltuu raskausarpien ja selluliitin ehkäisyyn ja hoitoon ja se sopii myös  lapsille. Tämä voide onkin täydellinen odottavalle lapsiperheelle! Ohjeesta valmistuu noin 100 ml voidetta.

Öljyfaasi

15 g seesamöljyä
10 g manteliöljyä
6 g emulgointiainetta (Olivem 1000)

Vesifaasi

60 ml ruusuhauduketta (1 dl vettä, 1 rkl ruusun terälehtiä)
5 ml (1 tl) glyserolia

Jäähdytysvaihe

20 tippaa (n. 1/3 tl) säilöntäainetta (Rokonsal tai Cosgard)
15 tippaa eteeristä mandariiniöljyä

Valmista yrttihauduke: mittaa kuiva yrtti kuumuutta kestävään astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle. Peitä esim. lautasella ja anna hautua vähintään 15 minuuttia.

Siivilöi yrttihauduke suodatinpussin tai harsokankaan läpi ja heitä kasvimassa pois. Mittaa öljyfaasin ainekset omaan lasi- tai teräsastiaan ja vesifaasin ainekset omaansa. Laita faasit vesihauteeseen liedelle ja kuumenna, kunnes lämpötilat ovat 70-75 astetta. Nosta vesifaasi vesihauteesta. Jätä öljyfaasi vielä vesihauteeseen ja lisää vesifaasi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Yritä välttää vaahdottamista. Jatka sekoitusta minuutti.

Siirrä astia kuumasta vesihauteesta huoneenlämpöön ja sekoita, kunnes se sakenee. Tässä kuluu aikaa, ole kärsivällinen! Lisää jäähtyneeseen, alle 40-asteiseen seokseen säilöntäaine ja eteeriset öljyt ja sekoita tasaiseksi. Siirrä emulsiovoide purkkiin. Merkitse valmistuspäivä ja ainesosat. Voide säilyy ainakin puoli vuotta, jos sen joukkoon ei joudu vettä tai epäpuhtauksia.

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä lapsen tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Laatimalleni Villiyrttimatka-verkkokurssille voi lähteä ympäri vuoden! Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

5 thoughts on “Työpajassa tehdään yksilöllistä kosmetiikkaa – lue raskausajan vartalovoiteen ohje!

 1. Sain tänään vihdoin (toisen) satsin onnistumaan. Tein aiempien yritysten kanssa sen virheen, että sekoitin voidetta liian kauan. Jatkoin sekoittamista sakenemisen ja emulsoitumisen jälkeenkin, koska olen ollut (ilmeisesti väärässä) käsityksessä, että sekoitusta jatketaan, kunnes voide on jäähtynyt. Nyt viidennellä yrityksellä kaapaisin emulsoituneen voiteen purkkiin ja jätin sen jäähtymän ilman kantta. Voide on ja pysyy stabiilina ja emulsoituneena yli tunnin huoneenlämmössä. Pääpiirteissään käytin tänäänkin tämän ohjeen määriä.

 2. Hei Minna. Harmi, että sinulla on ollut hankaluuksia voiteen teossa. Ensimmäisenä tulee mieleen, että onko sinulla käytössä varmasti Olivem 1000 -emulgointiaine? Siitä on olemassa myös versio Olivem 900, joka on ominaisuuksiltaan erilaista.

  Itse prosessissa on varmasti useampia syitä, miksi saattaisi käydä näin. Ensimmäisinä tulevat mieleen faasien lämpötila ja toisena sekoitusvaihe. Tällä sivulla ohjeessa on mainittu lämpötilaksi 75-80, mutta itse asiassa 70-75 on parempi lämpötila faaseille (päivitän ohjeen). Tulee mieleeni, että jos seokset ovat liian erilämpöiset siinä vaiheessa, kun ne yhdistää toisiinsa, voisi käydä tuollainen erottuminen. Ja sekoitusvaihe vaatii todella kärsivällisyyttä ja aikaa. Joskus seos erottuu, jos se ei ole ehtinyt kunnolla emulgoitua. Kauanko jaksoit sekoitella? Joskus minulla emulgoituminen tapahtuu viidessä minuutissa, joskus siinä menee parikymmentä minuuttia.

  t. Kaisa

  • Pitäisi tuon Olivem 1000 olla. Ainakin niin Saippuapajan pakkauksessa lukee. Seos sakeni/emulsoitui kummallakin kerralla nopeasti ja se näytti voiteelta jo muutaman minuutin jälkeen, kun olin ottanut sen pois vesihauteen päältä. Sekoitin seosta rauhallisesti vispilällä (en vispannut/vatkannut) kunnes separoituminen tapahtui. Separoitumisen alkamisen jälkeen seos ei enää emulgoitunut. Kokeilin kevyesti lämmittää seosta uudelleen (kummallakin kerralla), jolloin se jälleen näytti emulsiolta, mutta jälleen jäähtyessää sekoituksen aikana separoitui munakokkelin näköiseksi.

   Tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytin Olivem:ää emulgointiaineena. Aiemmin olen onnistunut (ja epäonnistunut) sekä mehiläisvahalla että jojobaöljyllä. Pitää kokeilla Olivem:ää vielä jollain toisella ohjeella (vähemmän vettä suhteessa öljyihin). Ja tarkistaa lämmöt tarkemmin ensi kerralla.

   • Kuulostaa kyllä melko erikoiselta. Minä olen onnistunut 95-prosenttisesti emulsion valmistamisessa Olivem 1000:lla. Pidän sitä hyvin toimintavarmana. Joskus sekoituksen aikana hetkellisesti näyttää siltä, että seos lähtisi erottumaan, mutta tilanne on korjaantunut vähän reippaamalla sekoitusvauhdilla. Käytän yleensä sekoitukseen ihan tavallista haarukkaa, lusikkaa tai cocktail-haarukkaa ja teen siis pieniä määriä kerrallaan niinkuin ilmeisesti sinäkin.

    Toivottavasti onnistuu seuraavalla kokeilulla. Kannattaa tosiaan tarkkailla lämpötiloja. En suosittele, että kauheasti lasket nesteen määrää tuosta, pikemminkin päinvastoin. Olivem 1000:n valmistajan mukaan nesteitä voi olla seoksesta muistaakseni 60-90%.

    Onnea kokeiluun!

 3. Kokeilin tehdä ruusuvoiteen suhteilla emulsiota (60ml vihreää teetä, 5 ml glyseriiniä, 5 g arganiaöljyä, 20 g seesamiöljyä, 6 g OliveM:ää). Tein kaksi satsia, joista kumpikin separoitui, kun seos jäähtyi tarpeeksi. Ensimmäiseen satsiin laitoin tipan E-vitamiinia ja 10 tippaa Gosgardia juuri ennen separoitumista. Toiseen satsiin laitoin E-vitamiinitipan jo öljyfaasiin ja jätin Gosgardin pois jäähdytysvaiheessa. Sama lopputulos. Neuvoja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s