Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Luontokylpy – hyvinvointia tuova metsäelämys koko perheelle

Jätä kommentti

Miltä tuntuu pehmeä ja kostea sammal poskea vasten? Miltä maa tuoksuu sateen jälkeen? Kuuletko, mitä tuuli kuiskailee puissa? Luonto on täynnä elämyksiä, kun sitä pysähtyy aistimaan. Lapsille ja lapsenmielisille se voi olla myös suuri seikkailu.

Ystäväni Raakel Silvennoinen on perustanut Luontokylpy-nimisen yrityksen, joka tarjoaa perheille retkiä metsän helmaan. Luontokylpy on lapsen ja vanhemman yhteinen luontoelämys ja kokemus viihtyisästä luontoympäristöstä.

Raakel kertoi pyynnöstäni siitä, millaisen kokemuksen luontokylpy lapselle ja aikuiselle tarjoaa.

Tutkimista, taiteilua ja leikkiä inspiroivassa luonnossa

Luontokylvyn aikana nautitaan luonnosta, otetaan luonnon hyvinvointivaikutuksia vastaan ja tutustutaan luontoympäristöön moniaistisesti. Luontokylvyn idea on luonnon moniaistisessa kokemisessa ja lapsilähtöisessä luontoon tutustumisessa. Suorituksen ja opettamisen sijaan tutustutaan lapsen omien kiinnostusten mukaisesti luonnon ihmeisiin.

Tuntuukohan siilin selkä samalta kuin kuusen neulaset? Kumpi maistuu mukavammalta, ketunleivän kirpeys vai tuoreen koivunlehden keväinen maku? Muuttuuko keijukaiseksi, jos juo metsäapilan mettä? Metsä on täynnä salaisuuksia, lähdetään yhdessä seikkailemaan!

Tavoitteena on, että luontoympäristö koetaan turvalliseksi kasvuympäristöksi, löydetään iloa luonnossa olemisesta ja koetaan luonto paikaksi, jonne halutaan jatkossakin palata. Luontokylvyssä saadaan ideoita erilaisista luonnossa olemisen ja luonnosta nauttimisen tavoista. Luontokylvyssä tutkitaan, tehdään pieniä leikkikaluja ja taideteoksia, leikitään ja maalataan luonnonväreillä.

Luontokylvyssä moniaistisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että luonnon elementtejä tunnustellaan, maistellaan ja haistellaan. Leikki-ikäinen lapsi on luonnostaan utelias tutkimaan asioita kaikilla aisteilla, meidän ei tarvitse muuta kuin rohkaista ja mennä itse mukaan. Metsä on täynnä mielikuvitusta inspiroivia yksityiskohtia.

Lasta kiinnostavat pienet ihmeet, kuten mittarimato metsäpolulla tai Haisulia muistuttava männynkäpy. Metsää on mahdotonta leikkiä loppuun, toisin kuin rakennettuja leluja tai leikkipaikkoja.

Terveysvaikutteista laatuaikaa perheille

Luontokokemukset vaikuttavat lapsiin ja aikuisiin monella eri tavalla. Luonnon terveysvaikutuksia tutkineet ovat vakuuttuneet muun muassa luontokosketuksen merkittävistä hyödyistä. Professori Ilkka Hanski toteaa tutkimuksessaan , että luontokosketuksen puute on lisännyt tulehdusperäisten sairauksien yleisyyttä ja allergioita. Erityisesti pienten lasten tulisi saada olla kosketuksissa maan ja luonnonkasvillisuuden kanssa. Kunnollinen kosketus luonnonympäristöjen mikrobilajistoon on hyvän immuniteetin kehittymisen edellytys. Luonnossa liikkuminen ja siellä ajan viettäminen parantavat kaikenikäisten immuniteettia.

Kuva: Raakel Silvennoinen / Luontokylpy.fi

Luonnossa oleminen myös rentouttaa, parantaa huomiokykyä ja mielialaa, alentaa verenpainetta ja vähentää lihasjännitystä. Jo 0,2 sekunnissa ympäristö vaikuttaa myönteisesti tunteisiimme. Vaikutukset ovat tiedostamattomia ja nopeita.

”Luonnossa ja luonnosta syntyneet moniaistilliset kokemukset jättävät pysyviä muistijälkiä lapsen mieleen, mikä vaikuttaa lapseen ja hänen elämänsä valintoihin koko loppuiän. Myönteiset muistijäljet johdattavat aikuisenakin hyvän olon jäljille metsään.” – Tutkija Tuija Aartolahti

Luontokokemusten kautta kehittyvä läheinen luontosuhde johtaa herkemmin ympäristöystävällisen elämäntavan omaksumiseen. Luontokylpy on myös leikkisää ja vuorovaikutuksellista sekä lapsen ja vanhemman luonnollista yhteyttä tukevaa. Tieteellisesti todistettujen hyötyjen lisäksi luonnossa vietetty vanhemman ja lapsen yhteinen aika on parasta laatuaikaa!

Aistit auki luonnon ihmeille

Luontokylpy sopii erinomaisesti perheille, joilla ei ole etukäteen paljon kokemusta metsäluonnosta. Tällöin luontokylpy on tutustuttava ja rohkaiseva kokemus metsästä. Toisaalta luontokylpy eroaa paljon tavanomaisesta retkeilystä, joten kokeneemmatkin metsäilijät voivat löytää luontokylvyssä uusia luonnossa olemisen tapoja ja ideoita uudenlaiseen luontoympäristöstä nauttimiseen.

Kuva: Raakel Silvennoinen / Luontokylpy.fi

Vanhemmat voivat kannustaa luontoympäristön havainnointiin ja moniaistiseen tutkimiseen kaikkialla! Kannattaa lähteä yhdessä tutkimaan ja ihmettelemään luontoa. Aina ei tarvitse mennä suuriin metsiin tai matkustaa kauas, vaan rikkaus on löytää luonto omalta pihalta, kaupungin viheralueelta tai vaikkapa joutoalueelta. Luontoelämyksiä voi kokea yllättävissäkin paikoissa, kunhan pitää aistit avoinna. Kiinnostuksen osoittaminen lapsen havaintoihin innostaa lasta löytämään lisää luonnon ihmeitä.

Etsikää lapsen kanssa pihan hauskimmat kasvit, kauneimmat kivet ja valitkaa pihapuun visertäjistä paras. Istukaa rauhassa alas ja etsikää pilvien muodoista eläinhahmoja. Tai ratsastakaa villisti puun ympäri itse tehdyllä risulohikäärmeellä!

Luonnosta löytyy paljon erilaisia askartelumateriaaleja, joista saa yksilöllisiä leikkikaluja. Ideoita luontoleikkeihin on loputtomasti ja parhaat niistä ovat lasten itse keksimiä.

Luontoympäristöllä on niin selkeitä ja lyömättömiä terveysvaikutuksia, että olisi suorastaan tuhlausta olla käyttämättä luonnon meille tarjoamia aineettomia hyötyjä. Jokainen haluaa lapselleen parasta. Luontosuhde ja luontokosketus ovat asioita, joita voimme helposti tarjota lapsille pienestä pitäen ja näin antaa heille paremmat eväät elämään niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Lapsille on nykyään tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja, jopa liiaksi asti. Hyperaktiiviset virikkeet ja stressaava elämä aiheuttavat lieveilmiöitä. Siispä lapset luonnon helmaan rauhoittumaan, luontokylpyyn!

Raakel Silvennoinen on tutustunut Luontokylpy-konseptia varten muun muassa luonnon terveysvaikutuksia koskevaan tutkimukseen.  Tekstiä on taustoitettu muun muassa seuraavilla tutkimuksilla ja artikkeleilla:

Tuija Aartolahti: Miten metsä innostaa lasta – luonto esikouluikäisen leikki- ja oppimisympäristönä
Liisa Tyrväinen: Uutta tietoa metsien terveysvaikutuksista
Anja Yli-Viikari: Luonnon vaikutukset hyvinvointiin
Ilkka Hanski: Luontokosketus auttaa ehkäisemään allergioita ja parantamaan immuniteettia

Kuvat: Raakel Silvennoinen / Luontokylpy.fi

Kuva: Raakel Silvennoinen / Luontokylpy.fi

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s