Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Apua, julkaisin kirjan! Miten tähän päädyttiin?

2 kommenttia

Yhdeksän kuukautta se kesti. Nyt se on saatettu maailmalle: kirjani Lempeää kauneutta luonnosta. Enpä olisi vuosi sitten uskonut, että tässä ollaan.

Torstaina 7.4.2016 aamulla puin kotona ylleni uuden keväänvihreän kukkamekon, matkustin bussilla ja junalla Helsingin keskustaan Bulevardille ja hetken päästä kerroin täydelle kahvilalle kirjani teemoista ja syntyvaiheista. Menossa oli Lempeää kauneutta luonnosta -kirjani julkistustilaisuus.

Lempeää kauneutta luonnosta -kirja julkistustilaisuus

Matka on ollut melkoinen.

Syyskuussa puolitoista vuotta sitten sain idean. Valvoin kainuulaisen luonnontuoteyrityksen takahuoneessa ja ajatuksiini alkoi muodostua kunnianhimoinen suunnitelma luonnon antimiin liittyvästä koulutuksesta. Olin opiskellut luonnonvaratuottajan opintoja vuoden verran ja päätynyt työharjoitteluun sienialan yritykseen Kainuuseen.

Jokaisen aloittelevan yrittäjän tarina on omanlaisensa. Haluan jakaa teille tarinani – toivoen, että se antaa intoa, toivoa ja uskallusta niille, jotka punnitsevat oman yritystoiminnan aloittamista – tai kirjan kirjoittamiseen ryhtymistä!

Kainuussa saamani idea kehittyi ja jalostui syksyn aikana. Tunsin yhä vahvempaa varmuutta siitä, että tulisin luonnonvaratuottajan opintojeni myötä tekemään töitä kouluttamisen parissa. Vuoden vaihtuessa uskalsin kertoa unelmastani julkisesti (siitä voit lukea täältä).

Päätin markkinoida koulutuksiani vajaata vuotta aiemmin perustamani blogin nimellä. Niin toiminnallani muodostui nimi: Juuret maassa. Perustin Facebook-sivun ja laadin blogin yhteyteen esittelysivun puolen vuoden Juuret maassa -valmennukselle. Ryhdyin järjestämään myös työpajoja luonnonkosmetiikan valmistuksesta. Suunnitelmani onnistui. Kevään, kesän ja syksyn aikana valmennukseen ja erillisille pitämilleni villiyrttiretkille ja luonnonkosmetiikkakursseille osallistui kymmeniä ihmisiä.

Jo toukokuussa tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta. Sain yhteydenoton Kirjapaja-kustantamolta, joka tiedusteli halukkuuttani laatia kirja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Olin innoissani, mutta samalla kauhuissani. Voisinko minä tosiaan kirjoittaa tästä aiheesta kirjan? Ja vaikka kirjoittaminen vielä onnistuisikin, miten kirja kuvitettaisiin?

Nyt päästään tarinan käännekohtaan.

Katri Saarela, opiskelukaverini vuosien takaa, otti minuun yhteyttä samoihin aikoihin, kun pohdin itsekseni Kirjapajan ehdotusta. Emme olleet tavanneet pitkään aikaan, mutta nyt Katri halusi haastatella minua villiyrttien keräämisestä työpaikalleen (lopputuloksen voi lukea ja katsoa täältä). Vietimme keväisen ja aurinkoisen parituntisen jutunteon ja kuvauksen merkeissä. Lopuksi maistelimme valmistamaani villiyrttipestoa. Keveän tunnelman siivittämänä Katri lohkaisi vitsinä, että ”sitten kun joskus teet kirjan, niin mä voin ottaa siihen kuvat.”

Olin mykistynyt, ja Katrin kertoman mukaan menin hyvin vakavaksi. Hetken päästä sain sanottua, että ”nyt kun mainitsit, niin mulla olisi yksi projekti.” Uskomatonta sattumaa tai kohtalon oikku, pääasia oli se, että Katri toden totta lupautui hankkeeseen mukaan ja niin Lempeää kauneutta luonnosta -kirjasta saattoi tulla totta! Sovimme kustantamon kanssa asiat reilaan ja niin ryhdyin töihin!

Lempeää kauneutta luonnosta -kirjan tekijät Katri Saarela ja Kaisa Vermasheinä

Kirjan rakenteeksi löysin aika pian itseäni miellyttävän mallin: alussa olisi yleistä tietoa luonnonkosmetiikasta, sen valmistamisesta, Suomen luonnon kauneuskasveista ja muista raaka-aineista. Kirjan pääpaino olisi kuitenkin itse kosmetiikan valmistusohjeissa, jotka järjestäisin käyttökohteiden mukaan. Osa-alueiksi muodostuivat pienen viilauksen myötä Kasvot, Vartalo, Kädet ja jalat, Hiukset ja Hoitava kosmetiikka.

Kesän mittaan laadin ja testailin ohjeita. Luin paljon. Kesämökin pöydällä oli pysyväispino luonnonkosmetiikkaa käsitteleviä kirjoja, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin. Liikuin ulkona ja keräsin kasveja, uutiin niitä öljyihin, tein salvoja, voiteita ja kokeiluja. Katrin ja ihanien malliemme kanssa vietimme kolme unohtumatonta kuvauspäivää, yhden niistä aamusta iltaan. Onneksi Suomen kesä on valoisa! Päivän aikana käytiin läpi koko säätilojen kirjo aamun auringosta pilvien ja sateen myötä taas illan auringon viime säteisiin. Kirjan sivulla 4 on aamun ensimmäinen kuva kelluvista koivunlehdistä, jotka laskevat varjonsa emalivadiin pohjalle. Sivun 22 kamomillasaunio sai valonsa päivän viimeisistä auringonlaskun jälkeisistä säteistä.

Syksy olikin sitten uurastuksen aikaa.

Valmista pitäisi ruveta syntymään, mutta aineistoa ja ideoita sen kun kertyi lisää ja lisää. Kirjan punainen lanka oli vähällä kadota, mutta onneksi sain sen päästä kiinni. Painopisteet kirkastuivat: Suomen luonnon kasvit ja innostus itsetehdyn luonnonkosmetiikan maailmaan. Onneksi rinnallani on ollut koko hankkeen ajan puoliso, joka on kannustanut ja auttanut minua rajaamaan projektia. Hän se käski, että en saisi enää lisätä kirjaan uusia ohjeita, vaan nyt pitäisi jo ruveta karsimaan!

Palautin käsikirjoituksen joulukuussa, minkä jälkeen sen kanssa töihin pääsi Kirjapajan kustannustoimittaja (kiitos Vilhelmiina!). Teksti parani muutaman palautekierroksen ansiosta. Lopullisen silauksensa kirjalle antoi graafikko Tuija Kuusela, joka suunnitteli kirjan ulkoasun. Siitä tuli täydellinen. Värit osuivat heti kohdilleen, heleä vihreä ja herkullinen vadelmanpunainen. Vaikka tekstiä ja asiaa on aika paljon, kirja näyttää mielestäni helposti lähestyttävältä. Se on Tuijan työn ansiota. Toivon, että lukijat kokevat samoin, ja lähtevät rohkeasti kokeilemaan ohjeita.

Painokoneet lähtivät käyntiin ja nyt ollaan tässä.

Projektin kruunasi torstain julkaisutilaisuus, jonka Kirjapaja järjesti kahdelle kevään kirjauutuudelle: omalle Lempeää kauneutta luonnosta -kirjalleni ja Raija Kivimetsän Villiinny villivihanneksiin -kirjalle. On ollut hienoa tutustua hankkeen myötä myös Raijaan, joka on vaikuttanut omalla hortoilua kaiken kansan tietoisuuteen tuovalla työllään siihen, että hurahdin vuosia sitten villiyrtteihin ja muihin luonnon antimiin.

Raija Kivimetsä, Villiinny villivihanneksiin ja Kaisa Vermasheinä, Lempeää kauneutta luonnosta

Mielestäni lopputuloksesta tuli paras mahdollinen. Kirja sisältää 128 sivua ja 55 eritasoista luonnonkosmetiikkaohjetta, upeita kuvia ja paljon tietoa. Toivon kirjan tuottavan mittaamattomasti iloa, inspiraatiota ja innostusta lukijoiden mielissä.

Jos lopputulos kiinnostaa, voit tilata oman kappaleesi suoraan minulta, jolloin saat kirjaan halutessasi omistuskirjoituksen tai pelkän signeerauksen. Kirja on myynnissä myös muun muassa Akateemisessa kirjakaupassa.

Kirja on herättänyt mielenkiintoa ja tulossa on lehtijuttuja ja arvosteluita. Julkaistuina on jo muutamia kirjoituksia. Partioaitan 365-lehden haastattelu Kasvit kosmetiikaksi on luettavissa sähköisenä täällä ja lehteä saa myös Partioaitan myymälöistä. Yrtteilyjä-blogi kirjoitti 4.4. kirjasta arvostelun Uusi kirja: Lempeää kauneutta luonnosta.

Erittäin mielelläni kuulisin myös lukijoiden mielipiteitä kirjasta nyt tuoreeltaan, kun sen on saanut käsiinsä tai vähän myöhemmin, kun joitain ohjeita on jo ehtinyt kokeilla. Mitä mieltä olet kirjasta? Kommentteja, arvioita ja mielipiteitä voi laittaa minulle sähköpostitse osoitteeseen kaisa@juuretmaassa.com, Juuret maassa –Facebook-sivujen kautta tai suoraan alle kommenttikenttään.

Pidän työpajoja ja kursseja villistä luonnonkosmetiikasta.

Olen pyrkinyt luomaan kirjaan mahdollisimman selkeät ohjeet, joita seuraamalla erityyppisiä aineita oppii valmistamaan. Erityisen hauskaa luonnonkosmetiikan tekeminen ja Suomen luonnon kauneuskasvien opiskelu on ryhmässä. Pidänkin satunnaisesti kursseja, joilla opetellaan käytännön kautta kasvien tunnistusta ja luonnonkosmetiikan valmistamista. Ajantasaiset tiedot kursseista ja työpajoista löydät Kurssit-sivulta.

Lempeää kauneutta luonnosta: valmista itse hyvän olon kosmetiikkaa

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

2 thoughts on “Apua, julkaisin kirjan! Miten tähän päädyttiin?

  1. Tosi mielenkiintoista kuulla kirjasi valmistumisprosessista ja omasta urapolustasi! Kirja on upea, kuten todettu! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s