Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Idättämällä tuoretta satoa ympäri vuoden

2 kommenttia

Suomen luonnosta ei paljon kasvimuotoista syötävää talvella löydy. Modernin keräilijäluonteen ei kuitenkaan tarvitse olla koko pitkää talvea ilman omaa, tuoretta satoa. Ituja kasvattamalla saa nimittäin pienellä vaivalla satoa vuodenaikaan katsomatta.  Idut ovat tosi ravinteikkaita ja idättäminen tekee pavuista paljon paremmin sulavia!

En ole idättäjänä mikään ekspertti ja olen pitäytynyt helpoissa idätettävissä; vihreissä linsseissä ja mung-pavuissa. Mung-papujen idätys kestää noin 4-5 päivää, joiden aikana ituja pitää muistaa huuhdella aamuin illoin. Muuta ei sitten tarvitakaan. Käytän Ruohonjuuresta joskus vuosia sitten ostamaani idätysastiaa, mutta myös lasipurkki ja sen suuaukkoon kiinnitetty harsokangas ajavat saman asian.

Kerron tässä oman yksinkertaisen menetelmäni mung-papujen idättämiseen.

1. päivä ilta:
Laita kuivia mungpapuja likoamaan runsaaseen veteen. Noin 1 dl on mielestäni sopiva määrä käyttämääni idätysastiaan.

Mung-papujen liotus

2. päivä aamu:
Valuta ja huuhtele pavut. Aseta ne idätysastiassa hämärään paikkaan, esim. astiakaappiin.

Itujen huuhtelu

2. päivä ilta:
Huuhtele papuja hanan alla astiaa liikutellen, niin että kaikki pavut varmasti huuhtoutuvat hyvin. Aseta takaisin hämärään paikkaan.  Idätysastian on hyvä olla vähän vinossa, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Kuvassa esimerkki idätysastiasta.

3_idut_astia

3. päivä aamu –  4. päivä ilta:
Jatka huuhtelua aamuin illoin, mielellään kolmekin kertaa päivässä. Mielestäni idut ovat valmiita syötäväksi jo neljäntenä päivänä, mutta ”hännille” kasvaa enemmän pituutta, jos niitä jaksaa odotella vielä päivän.

Mung-pavun itujen kehitys

5. päivä aamu:
Laita idut hetkeksi likoamaan, jonka aikana voit poistaa pinnalle kertyviä vihreitä kuoria. Ne voi myös syödä, mutta tykkään itse noukkia ylimääräiset irronneet kuoret pois. Huuhtele ja valuta hyvin ja syö heti tai pakkaa pakasterasiassa jääkaappiin. Syö parin päivän kuluessa – esim. napostellen, salaatin seassa tai leivän päällä.

Mung-pavun ituja

 

Lisää tietoa idättämisestä:

Ekokauppa Ekolon idätysopas
Facebookin Ituhippi-ryhmä

Tietoa idätyksestä ja versotuksesta englanniksi:

Sproutpeople
Cultures for health

Mung-pavun ituja

 

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

2 thoughts on “Idättämällä tuoretta satoa ympäri vuoden

  1. Jep, paljon ideoita!

  2. Tuo Sproutspeoplen sivusto on ihana! Hyviä itureseptejä joka lähtöön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s