Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Luonto auttaa moneen vaivaan – kerää talteen lääkeyrttien voimat

Jätä kommentti

Rohdoskasveja löytääkseen ei tarvitse ottaa montaa askelta metsään – useat niistä kasvavat yleisinä pihoilla, ihan kuin odottamassa kerääjäänsä. Itsepoimittujen yrttien avulla voi ennaltaehkäistä ja hoitaa monia yleisiä vaivoja.

 

Rohdosviljelmä omalla pihalla

Lääkeyrtit eivät vaadi loitsuja toimiakseen eikä niitä käyttääkseen tarvitse olla noitatohtori. Kasvien sisältämät vaikuttavat aineet ovat usein ihan samoja kuin lääkkeidenkin. Varsinaisissa sairauksissa kannattaa luottaa lääkäriin, mutta itsehoitona lieviin vaivoihin kasveja kannattaa kokeilla.

koivu rannalla

Ruuansulatusvaivat

Ruuansulatusongelmat saavat helpotusta tutun siankärsämön avulla. Siankärsämö edistää sapen eritystä ja sen myötä ruokahalua ja ruuansulatusta. Se myös laukaisee vatsan kouristuksia ja vähentää kaasunmuodostusta. Siankärsämöä kannattaa nauttia teenä ennen ja jälkeen ruokailun tai lisätä sitä mausteena rasvaisiin ruokiin. Ruuansulatusta edistävät myös monet tutut mausteyrtit, mm. basilika, korianteri, minttu, meirami ja sitruunamelissa.

Ihottumat

Ihon ongelmia voi hoitaa esimerkiksi yrttihauteilla tai yrttiuutteesta valmistetuilla voiteilla. Yksinkertaisimmillaan murskattua kasvia levitetään iholle tai kasvista haudutetaan vahva tee, johon kastettu pyyhe asetetaan ihottuman päälle.

Monet muistavat lapsuudesta haavojen laastaroinnin ratamon lehdillä. Tapa perustuu lehdistä puristamalla irtoavan mehun ihosolujen muodostumista tehostavaan ja arpikudosta pehmentävään vaikutukseen. Piharatamo myös tuhoaa bakteereja ja helpottaa kutinaa. Kotipihan kasveista myös murskattua pihatähtimöä eli vesiheinää voi käyttää kääreenä ihottumien hoidossa. Nokkonen on tärkeä rohdoskasvi moneen vaivaan, myös iho-ongelmiin. Ulkoisesti kylpynä tai hauteena se lisää ihon pintaverenkiertoa.

pihatähtimö

Pihatähtimö. Kuva: SB Johnny / Wikimedia commons

Nivelkivut

Suomen luonnossa kasvaa useita kasveja, joista voi saada helpostusta kipeille nivelille. Kasveja voi käyttää tuoreina tekemällä kääreen: murskattu kasvi levitetään nivelelle, peitetään lämpimällä kääreellä ja annetaan olla vähintään puoli tuntia. Vaikuttavia aineita voi nauttia myös sisäisesti teenä.

Kääreisiin voi käyttää piharatamoa ja pihatähtimöä. Sekaan voi laittaa myös mäkikuisman ja mesiangervon kukkivia versoja, joista voi olla apua kivun lievityksessä. Kannattaa kokeilla myös niistä ja koivunlehdistä valmistettua teetä.

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s