Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

4 hyvää syytä käyttää luonnon antimia

Jätä kommentti

Miksi kannattaisi kerätä luonnosta syötävää, kun kaupasta saa kaikkea mitä ihminen voi haluta? Eikö olisi helpompaa tyytyä kaupan valikoimiin myös terveystuotteissa ja kosmetiikassa?

Syitä luonnontuotteiden keräämiseen ja käyttämiseen on lukemattomia. Yhdelle kyse on ensisijaisesti terveydestä, toiselle mausta ja kolmannelle rahan säästöstä. Oma jatkuvasti syvenevä matkani luonnontuotteiden hyödyntämiseen on käynnistynyt seuraavista lähtökohdista.

1. Hyvinvointi

Usein kiinnostus luonnon antimiin lähtee halusta vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Halusta todella tietää, mitä suuhunsa tai iholleen laittaa. Tai ehkä tarpeesta hakea yrttilääkinnästä apua krooniseen vaivaan, jota tavanomaiset lääkkeet eivät ole onnistuneet poistamaan.

Tämä kiinnostus on myös vastuunottoa omasta hyvinvoinnista. Olen itse havainnut, kuinka pysähtymällä miettimään, miten omat elämäntavat vaikuttavat omaan terveyteen, saa aikaan pysyviä vaikutuksia. Kaikki tietävät terveyden peruspilarit: on syötävä monipuolisesti, liikuttava ja nukuttava riittävästi. Alkoholia kohtuudella, tupakkaa ei ollenkaan. Nämä perusohjeet uskoo totuuksiksi vasta, kun elää ne todeksi omassa elämässään. Terveelliset luonnon antimet, kasvirohdokset ja luonnonkosmetiikka ovat kirsikoita hyvinvoinnin kakussa.

Harva elää pelkillä luonnon antimilla. Ne kuitenkin täydentävät ja rikastuttavat kenen tahansa ruokavaliota. Itse kerätyt villivihannekset, marjat ja sienet ovat puhtaassa luonnossa ilman torjunta-aineita kasvanutta, lisäaineetonta ja ravintorikasta ruokaa.

Varsinkin ravinto on arvovalintoja täynnä oleva elämänalue, jossa on uhkana mennä äärimmäisyyksiin – kirjoitan ”uhkana”, koska oma tyylini on kulkea keskitiellä. Pyrin noudattamaan kohtuullisuutta: syön kasvisruokaa, mutta myös vehnää ja sokeria, juon yrttiteetä ja kahvia. Terveellisyys ja sallitut nautinnot eivät mielestäni sulje toisiaan pois.

Mustikoita, lakkoja ja vadelmia

2. Luontosuhde

Omassa elämässäni luonnontuotteiden hyödyntämisen opettelu ja luonnossa liikkumisesta nauttiminen ovat kietoutuneet yhteen. On vaikeaa sanoa, kumpi tuli ensin: halu oppia tuntemaan vaikkapa sieniä, vai vastustamaton tarve päästä metsään. Huomasin yhä useammin kaipaavani kaupunkiympäristöstä luonnon helmaan. Aiemmin menin useimmiten metsään keräämään sieniä tai marjoja, mutta hiljalleen luonnon kokeminen on ruvennut tuntumaan yhä enemmän arvokkaalta itsessään. Metsä kutsuu myös niinä vuodenaikoina, kun kerättävää ei juurikaan ole.

Samalla kun oppii käyttämään metsien antimia, tulee lähiluonto tutummaksi ja ehkäpä ympäristön kokee hieman arvokkaammaksi. Jos kuitenkin motivaattoriksi kaipaa itselleen suoraa hyötyä luonnossa liikkumisesta, kannattaa tutustua viimeaikaisiin tutkimuksiin luonnon terveysvaikutuksista.

Karhunputki

3. Isovanhempien taidot

Ei ole kovin kaukana se aika, kun kaikissa suomalaisissa kodeissa säilöttiin. Pitkin vuotta syötiin kauden ruokaa. Nyt kaikkea on tarjolla jatkuvasti, eikä ruokalistan suunnittelu vaadi satokauden tuntemusta tai itsetehtyjä säilykkeitä. Useimmille suomalaisille ruuan kerääminen luonnosta on tänä päivänä välttämättömyyden sijasta luksusta. Entisaikaan kaunistuttiin kekseliäin luonnonkonstein ja perinteenä sukupolvelta toiselle kulkeneet kasvirohdokset kuuluivat jokaisen kodin tarpeistoon.

Ennen ei ollut kaikki paremmin. Tarvitsemme lääketieteen saavutuksia ja elintarviketeollisuutta. Mummujen ja pappojen taitoja opettelemalla voi kuitenkin tiivistää suhdettaan historiaan ja säilyttää perinteitä. Ja lisäksi säästää rahaa ja saada itselleen uusia kokemuksia ja omavaraisuuteen liittyviä taitoja.

Lampaankääpä ja kori

4. Ympäristöystävällisyys

Luonto tuottaa meille ihmisille syötävää – terveellistä, ilmaista ja monipuolista. Oman näkemykseni mukaan luonto ei kuitenkaan ole mikään supermarket, josta käydään hakemassa ruokaa ja sitten kaasutellaan kovaa vauhtia pois, kunnes taas palataan seuraavalle keruureissulle. Jos luontoa riistetään, ei kerättävää kohta enää ole. Luonnontuotteiden keräämiseen ja käyttämiseen liittyy kunnioitus niiden synnyn ihmettä kohtaan. Jos haluamme nauttia luonnon antimista tulevaisuudessakin, on ympäristöä suojeltava ja siitä on pidettävä huolta.

Kotimainen luonnonruoka lautasella on kuitenkin myös ekoteko. Haluan ajatella, että jokainen luonnosta kerätty ja itsevalmistettu ruoka tai aterian ainesosa vähentää luonnonvaroja kuluttavien viljeltyjen, teollisesti käsiteltyjen ja mahdollisesti kaukaa Suomeen kuljetettavien ruoka-aineiden tarvetta.

Näiden ajatusten pohjalta olen rakentanut myös Juuret maassa -valmennuksen luonnontuotteiden hyödyntämisestä keittiössä ja kosmetiikassa.

Tutustu valmennukseen

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s