Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Ekopaastolla karsitaan ympäristösyöppöjä

Jätä kommentti

Perinteisen kristillisen paaston rinnalle on tullut uudenlaisia tapoja paastota. Paasto on väline, jonka avulla pyritään keskittymään olennaiseen yksinkertaistamalla ja karsimalla ulkoisia ylellisyyksiä. Pääsiäiseen saakka vietettävän Ekopaaston tavoitteena on miettiä tapoja, joiden avulla paastoaja voisi vähentää ekologista jalanjälkeää – ja myös toteuttaa valittuja ekotekoja.

Päätin kokeilla ekopaastoa. Uskon eläväni melko ympäristöystävällisesti, mutta aina on parantamisen varaa. Tein ensin Marttojen ekotestin ja mietin sitten yhden bussimatkan aikana, miten voisin seuraavien puolentoista kuukauden aikana vähentää a) asumisen, b) ruuanlaiton ja c) kulutuksen aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

Jouduin karsimaan muutamia merkittäviä, mutta liian työläiltä ja kalliilta tuntuvia päätöksiä. Parasta tietysti olisi puuttua niihin asioihin, joiden avulla saataisiin aikaan suurin energiansäästö tai muu vaikutus. Parempi on kuitenkin tehdä pieniä asioita, kuin ei mitään, eikö vain?

Ekopaasto-päätökseni:

Asuminen
1. Säädän pattereita pienemmälle, kun voin (esim. kun lähden kotoa pidemmäksi aikaa)
2. Tarkkailen ja pyrin vähentämään lämpimän veden käyttöä

Ruoka
1. Opettelen valmistamaan ruokaa energiatehokkaasti, mm. uunin jälkilämpöä hyödyntäen
2. Suosin entistä enemmän kotimaisia- ja irtomyyntituotteita

Kulutus
1. Pistän aktiivisesti tarpeetonta tavaraa kiertoon
2. Tarjoan omia tavaroitani lainattavaksi Kuinoma-palvelussa
3. Punnitsen aina mahdollisuuden lainata/vuokrata/ostaa käytettynä ennen hankintoja

Tehostaakseni tavoitteiden toteutumista, lisäsin kännykän kalenteriini joka viikolle muistutuksen jostakin tavoitteesta. Pyrin myös pitämään kirjaa hetkistä, jolloin olen mielestäni onnistunut toimimaan tavoitteiden mukaisesti. Toivon mukaan paaston päätyttyä ainakin osa tavoitteista jää eloon pysyvinä toiminnan muutoksina!

 

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s