Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Itsevalmistettu kosteusemulsio on ylellisyyttä

Jätä kommentti

Kosteusemulsion valmistaminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Itsetehty voide voi olla jopa tehokkaampi kuin kaupan tuote – ainakin se on luonnonmukainen ja sisältää juuri niitä aineksia kuin itse haluaa!

Yksinkertaisimmillaan ihovoide syntyy laadukkaista, kylmäpuristetuista kasviöljyistä, vedestä ja emulgointiaineesta. Jo sellaisenaan voide hoitaa ja kosteuttaa ihoa, mutta lisää iholle hyväätekeviä vaikutuksia saadaan erilaisista tehoaineista, veteen tai öljyyn uutettavista kasveista, glyseriinistä ja kasvien haihtuvista eli eteerisistä öljyistä, joilla voi loihtia voiteeseen myös tuoksuja. Säilöntäainetta tarvitaan, koska ilman sitä voide säilyy vain viikon jääkaapissa.

Kosteusemulsion sekoitus

Voidepohjan vesi- ja öljyosat sekoitetaan yhteen – ja kas, syntyy tasainen emulsio.

Oman kosteusemulsion suunnittelu on hauskaa. Kasviöljyillä on erilaisia ominaisuuksia,  ja ne sopivat hieman erilaisille ihotyypeille ja erilaisiin voiteisiin. Toisista rasvoista tulee luonnostaan paksumpaa ja täyteläisempää, toisista kevyempää voidetta. Myös nesteen ja öljyjen suhdetta ja emulgointiaineen määrää säätämällä voi vaikuttaa voiteen paksuuteen.

Valmis emulsiovoide

Ylellisen emulsiovoiteen valmistaminen kotona vaatii noin tunnin verran aikaa.

Kävin ystäväni luona pitämässä työpajan, jonka aikana valmistimme ihanaa piparminttujalkavoidetta. Jalkavoiteeseen valikoitui vaikuttaviksi yrteiksi kehäkukka (Calendula officinalis), joka rauhoittaa ja puhdistaa ihoa, ja luonnonvaraisena Suomessa kasvava rantaminttu (Mentha arvensis), joka virkistää ja viilentää. Kasvirasvoista voiteeseen tulee eniten karitevoita (shea butter), joka nopeuttaa ihon paranemista, kosteuttaa ja suojaa kuivumiselta. Sen lisäksi mukaan laitetaan pehmentävää ja vahvistavaa kylmäpuristettua seesamiöljyä ja nopeasti imeytyvää, hoitavaa ja ihoa ravitsevaa jojobaöljyä.

Glyseroli eli glyseriini lisää voiteen kosteuttavuutta. Kaikki voiteen ainesosat ovat sertifioidussa luonnonkosmetiikassa sallittuja, myös emulgointi- ja säilöntäaineet.

Kosteusvoiteen tarvikkeita

Kosteusemulsion valmistukseen ei tarvita erikoisia välineitä – erilaisia kulhoja ja kuppeja kylläkin.

Piparminttu-jalkavoiteen valmistusohje

Hygieniaan on kiinnitettävä huomiota kaikissa työvaiheissa, jotta tuote säilyy mahdollisimman hyvin! Ohjeesta tulee noin 100 ml voidetta.

Öljyfaasi

•10 g karitevoita
•10 ml (2 tl) seesamöljyä
•5 ml (1 tl) jojobaöljyä
•5 g emulgointiainetta (Olivem 1000)

Vesifaasi

•70 ml yrttihauduketta (1 dl vettä, 2 rkl kuivattuja yrttejä: kehäkukkaa ja rantaminttua)
•2,5 ml (1/2 tl) glyseriiniä

Jäähdytysvaihe

•20 tippaa säilöntäainetta (Rokonsal)
•10 tippaa eteeristä piparminttuöljyä

Valmista yrttihauduke: kaada keitetty vesi murskattujen yrttien päälle, hauduta vähintään 15 min ja siivilöi esim. kahvinsuodatinpussin läpi. Mittaa öljyfaasin aineet lasi- tai teräsastiaan ja vesifaasin ainekset omaansa. Laita ne vesihauteeseen (vettä kattilassa liedellä). Kuumenna, kunnes faasien lämpötilat ovat 70-75 astetta.

Nosta vesifaasi vesihauteesta. Jätä öljyfaasi vielä vesihauteeseen ja lisää vesifaasi öljyfaasiin ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Yritä välttää vaahdottamista. Jatka sekoitusta minuutti. Siirrä astia huoneenlämpöön ja sekoita, kunnes seos sakenee. Lisää jäähtyneeseen seokseen loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Siirrä näin valmistettu emulsiovoide purkkiin. Merkitse valmistuspäivä, ainesosat ja arvioitu säilyvyysaika, joka on säilöntäaineen ansiosta useita kuukausia. Tarkkaile kuitenkin voidetta ja jos se alkaa näyttää, tuoksua tai tuntua oudolta, älä käytä sitä enää.

Ota yhteyttä, jos haluaisit järjestää yksityisen kosmetiikkatyöpajan pienelle ryhmälle. Tarvitset vain oman tilan. Tuon mukanani työpajaan kaikki tarvikkeet ja raaka-aineet.

Yhteystiedot:
Kaisa Vermasheinä
puh. 044 579 7189
kaisa.vermasheina@gmail.com

Kosteusemulsion valmistus

Kasvirasvat ja nesteet mitataan erillisiin astioihin.

Kasvirasvat vesihauteessa

Ainekset lämmitetään vesihauteessa oikeaan lämpötilaan.

 

Haluaisitko oppia lisää hoitavasta, villistä luonnonkosmetiikasta?

Uutiskirjeeni tilaajana saat vinkkejä luonnontuotteiden hyödyntämisestä kosmetiikassa ja ravintona sekä tietoa ajankohtaisista Juuret maassa -kursseista ja retkistä!

Kun jätät sähköpostisoitteesi, saat heti helpot ohjeet villiyrttien käyttöön kosmetiikassa ja ruuanlaitossa. 

jatasahkopostiosoitteesi

 

 

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s