Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Yrteistä helpotusta flunssakauteen

Jätä kommentti

Kun ulkona tuivertaa ja flunssabakteerit jylläävät, voi koittaa välttää sängyn pohjalle joutumista luonnontuotteiden avulla.

Flunssan ennaltaehkäisyyn punahattua ja mausteita

Vilustumisen ennaltaehkäisyssä pyritään kohottamaan vastustuskykyä. Tietyissä kasveissa on aineita, jotka aktivoivat valkosolujen puolustuskykyä tulehduksia aiheuttavia bakteereja vastaan. Tällaisia kasveja ovat muun muassa punahattu (eli auringonhattu, Echinacea purpurea), siankärsämö ja kehäkukka. Kannattaa nauttia niistä tehtyä yrttiteetä tai vaikkapa punahattu-uutetta, jota saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista.

Jos tuntuu siltä, että flunssa on puhkeamassa, kannattaa syödä paljon C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita. Esimerkiksi kotimaiset marjat mustaherukka ja mustikka ovat sellaisia. Hunajalla makeutettu lämmin mustaherukkamehu on hyvä juoma vilustuneelle. Sopivia yrttiteen aineksia vilustunutta oloa helpottamaan ovat mustaherukan ja vadelman lehdet, sitruunamelissa, mintut, timjami, kehäkukka ja kamomillan ja siankärsämön kukat.

Ruokiin kannattaa lisätä runsaasti lämmittäviä aineksia ja mausteita, kuten valkosipulia, piparjuurta, inkivääriä ja sinappia. Ne tappavat bakteereita. Toimiva keino flunssapöpöjen ehkäisyyn ja tukkoisen nenän avaamiseen on nenän huuhtelu lämpimällä suolavedellä. Toimenpiteeseen tarkoitettuja “sarvikuonoja” myydään muun muassa apteekeissa.

Yrttikonsteja yskän ja nuhan helpotukseen

Yrttirohdoksilla voi sekä lievittää vilustumisen oireita että ehkäistä oireiden kehittymistä poskiontelon- tai keuhkoputkentulehdukseksi. Nuhaa ja yskää lievittävään yrttiteehen sopivat muun muassa punahattu, siankärsämön kukat, kuusen- ja männynkerkät, piharatamon lehdet, puna-apilan kukat, timjami, iisoppi, mäkimeirami (eli oregano) ja mintut.

Kannattaa kokeilla myös höyryhengitystä, johon lisätään pari lusikallista kuivattua minttua, kamomillaa tai siankärsämöä tai muutama tippa eukalyptuksen tai piparmintun eteeristä öljyä. Kuumetta alentamaan voi hauduttaa teen mesiangervon kukista tai lehdistä, salviasta, mustaherukan lehdistä tai kamomillasta.

Jos flunssa kaikesta huolimatta vie voiton, pedin pohja lienee paras rohto. Taudin pitkittyessä tai vakavien oireiden vuoksi tulee luonnollisesti kääntyä lääkärin puoleen.

punahattu

Punahattu eli Echinacea purpurea. Kuva: Wikimedia, Creative Commons / Jacob Rus

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s