Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Takertuva seuralainen ruokapöydässä

Jätä kommentti

Ala-asteeni pihassa kasvoi takiaisia. Niiden vaatteisiin takertuvat piikkipallot tulivat hyvin tutuiksi, kun pojat heittelivät niillä meitä tyttöjä. Annan kuitenkin takiaiselle anteeksi sen minulle aiheuttamat traumat. Kasvi käy nimittäin kiusanteon lisäksi myös ravinnoksi ja rohdoksi.

Takiaisen lehtiruusuke

Ensimmäisen syksyn lehtiruusuke muistuttaa hieman raparperia.

Takiaisesta voi käyttää villivihanneksena juurta, kukkavartta, lehtiä ja lehtiruotia. Minua kiinnostaa erityisesti juuri, koska sen keruu on nyt syksyllä ajankohtaista. Kasvin muiden osien käytöstä ja rohdosvaikutuksista voi lukea vaikkapa täältä.

Takiaisen juuria

Kukkalapion lisäksi tarvitaan järeämpi kaivuuväline, tavallinen lapio. Kovasta yrityksestä huolimatta juuret katkeavat helposti.

Takiainen – tai takiaiset, joita on useita lajeja – on kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä vuotenaan se kasvattaa ison lehtiruusukkeen, toisena vuotenaan se kukkii. Juuret kerätään ensimmäisen vuoden syksyllä, koska toisena vuotenaan kasvi on jo kuluttanut juureen varastoimansa kasvuvoiman kukkimiseen. Juuri on kuin iso, vaalea porkkana ja sitä voi syödä raakana tai kypsennettynä. Rapean juuren mieto maku muistuttaa ehkä hieman herneenversoa.

Takiaisen kukkavarsi syksyllä

Takiaisen kukkinut varsi törröttää pystyssä usein läpi talven.

Kaikki takiaiset ovat syötäviä. Japanissa takiaisesta on jalostettu ruoaksi tarkoitettu gabo-lajike. Kokeilin kotoisen seittitakiaisen juurta hyvin vapaasti japanilaista ruokaohjetta mukaillen, ja lopputulos oli aivan uskomattoman hyvä: lämmin makeanhapan salaatti. Alla summittainen ohje.

Pannulla täräytetty takiainen

pari pätkää takiaisen juurta
pari porkkanaa
kasviöljyä
punaviinietikkaa
sitruunamehua
hunajaa
suolaa

Pese ja kuori takiaisen juuret ja pilko ne ohuiksi suikaleiksi. Jos suikaleet joutuvat odottelemaan, laita ne likoamaan kylmään veteen, jossa on vähän etikkaa. Muuten ne tummuvat. Valuta liotetut juuret hyvin. Suikaloi myös porkkana. Kuumenna öljy pannulla, lisää juurekset ja paistele niitä pari minuuttia. Lisää loraus punaviinietikkaa, vähän sitruunamehua, noin ruokalusikallinen hunajaa ja sopivasti suolaa. Paista sekoitellen, kunnes neste on haihtunut. Se on siinä!

Lisää tietoa takiaisista:

Luontoportti: Seittitakiainen
Eat the Weeds (englanniksi)
Yrttitarha: Takiaiset

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s