Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Kuusenkerkkä virkistää sisältä ja ulkoa

Jätä kommentti

Kuusi ei ehkä ole metsiemme puista kaunein, mutta keväisin sitä on syytä ihailla. Pari viikkoa sitten suuren pihakuuseni oksien kärjissä loistivat räiskyvän punaiset kukinnot eli käpyjen alut ja tänään korjasin samasta puusta kerkkäsatoa.

Kuusenkerkkä

Kuusenkerkkiä eli kuusten vuosikasvaimia on helppo kerätä ja käsitellä.

Kuusen vuosikasvainten kerääminen tuntuu riistämiseltä. Viedä nyt havupuuparalta sen pienokaiset! Onneksi oksien kärkiin jää maltillisen keruun jälkeen vielä runsaasti ihanan kirkkaanvihreitä tupsuja. Tein kuusenkerkistä vartalonkuorinta-aineen (ohje alla) ja maustoin niillä paahdettuja uunijuureksia.

Kuusenkerkkä ja uunijuurekset

Tuoreiden yrttien ravintoaineet säilyvät parhaiten, kun ne lisää valmiiseen ruokaan.

Kypsensin öljyllä, hunajalla ja suolalla höystettyjä juureksia (peruna, porkkana, palsternakka, punajuuri ja punasipuli) 250-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia ja tuoreet yrtit (kuusenkerkkä ja ruohosipuli) sekoitin joukkoon uunista nostamisen jälkeen. Osan kuusenkerkistä laitoin jääkaappiin odottamaan aamua, jolloin aion kokeilla kuusenkerkkä-puolukka-banaani-smoothieta.

Kuusenkerkkäkuorinta

1 dl tuoreita kuusenkerkkiä
1/2 dl kylmäpuristettua kasviöljyä (esim. oliivi- tai seesami-)

Aineet sekoitetaan sauvasekoittimella. Hierotaan ihoon suihkun jälkeen, annetaan vaikuttaa pari minuuttia ja huuhdotaan pois.

(Ohje mukailtu kirjasta Lisen Sundgren: Ihana kotikylpylä, 2008).

Kuusenkerkkäkuorinta

Jos käyttää kuusenkerkkäkuorintaa saunassa niinkuin minä, kannattaa suojata lauteet pyyhkeellä!

Keruuaikaa kevät ja alkukesä

Tunnetuimmat kuusenkerkkävalmisteet ovat varmaankin siirappi ja juoma. Miellyttävän kirpeitä kuusenkerkkiä voi syödä sellaisenaankin esimerkiksi salaateissa, säilöä vaikka pakastamalla tai niistä voi hauduttaa teetä. Kauneudenhoidossa ne toimivat virkistävästi. Kuusenkerkässä on mm. paljon C-vitamiinia.

Kerkät kerätään keväällä ja alkukesällä, ennen kuin ne muuttuvat puiseviksi. Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, kuten ei muidenkaan puiden elävien osien keruu. Niinpä jos kuusia ei löydy omalta tontilta, on niiden keruuseen syytä pyytää maanomistajan lupa.

Lisätietoa:

Arktiset Aromit: Ruokaohjeita kuusenkerkistä

Yrttitarha: Kuusi

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s