Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Kateviljelyä järviruokokatteella, osa 1

2 kommenttia

Kateviljely on kiinnostanut minua parin vuoden ajan. Sen ideana on vähentää tarvetta kasvimaan muokkaukseen, kitkemiseen ja kasteluun. Kuulostaa ihanalta! Lisäksi kateaines maatuessaan luovuttaa ravinteensa ja sitä kautta parantaa maan laatua ja vilkastuttaa sen eliötoimintaa – lierot tykkäävät!

Järviruoko maitokärry

Neljällä kärryllisellä järviruokoa päästiin kateviljelykokeilussa alkuun.

Tavallisesti kasvimaan viljelykatteena käytetään heinää, olkia, nurmikonleikkuusta tulevaa silppua tai haravointijätettä, joka levitetään 10-20 sentin paksuudelta mullan pinnalle. Koska materiaalin haaliminen on tuntunut työläältä, en ole tähän mennessä saanut aikaiseksi kunnolla kokeilla kateviljelyä. Mitä nyt vähän olen levitellyt ruohosilppua kasvien ympärille. Nyt sain idean lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: siistiä kesämökin merenrantaa sinne ajautuvista ruokokasoista ja kerätä samalla kasvimaalle ilmaista katetta.

Järviruokoa rannassa

Materiaali ei ihan heti rannasta lopu.

Tuumasta toimeen tuimasta pohjoistuulesta huolimatta! Siippa tuli avuksi ensin kuskaamaan rannasta järviruokoa (jota myös usein kaislaksi kutsutaan) kasvimaalle ja sitten silppuamaan sitä, jotta katetta olisi helpompi käsitellä ja se (mahdollisesti) maatuisi nopeammin. Vaikka löysin parista lähteestä maininnan järviruo’osta katemateriaalina, vähän se epäilyttää. Ruo’on kuivat korret ovat todella kovia, joten kuinka hyvin ne kelpaavat matojen ruoaksi?

Järviruoko sakset

Kovan ruo’on silppuaminen kävi työstä. Mukana on väkisin myös muuta: risuja ja kuivunutta rakkolevää.

Tähän mennessä kasvimaata on hoidettu kääntämällä se jyrsimellä syksyisin ja/tai keväisin. Kitkeä on saanut niin paljon kuin on tarmoa ollut. Riesana ovat olleet siemenistä lisääntyvien rikkaruohojen lisäksi monivuotiset, juurten avulla sinnikkäästi leviävät rikkaruohot kuten juolavehnä ja vuohenputki. Tulevana syksynä saadaan nähdä, hillitseekö kate rikkaruohojen kasvua niin hyvin, että kääntämistä ei tarvita vai muokataanko korret maan sekaan. Kateviljelyn tavoitteena kuitenkin on, että katetta ei syksyisin kerätä pois, vaan sitä lisätään tarvittaessa.

Tällä satsilla emme vielä kattaneet koko kasvimaata, mutta saimme sopivan kokeilutilkun. Ensi viikonloppuna tilkulle on tarkoitus kylvää pensaspapuja ja juureksia, ehkä myös lehtivihanneksia ja yrttejä. Raportoin kasvukauden mittaan, miten kokeilu etenee!

Punajuuret kasvimaa

Viime kesänä punajuuret saivat heinää ja ruohoa ympärilleen. Rikkaruohot viihtyvät hyvässä mullassa.

Voit lukea kateviljelyn perusteista mm. näistä lähteistä:
Yrttitarha / Kateviljely
Maatiainen 3/2009 -lehden artikkeli (sivu 30)

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

2 thoughts on “Kateviljelyä järviruokokatteella, osa 1

  1. Oletko Kaisa kuullut kirjasta Hulluna Hortaan? Sitä mainostetaan Kivenlahden roskiksissa. Ja kuulostaa ihan tutulta Kaisalta. Superfoodia takapihalta! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s