Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Vuohenputkihaaste

1 kommentti

Luonnosta ja pihamaalta on löytynyt tänä aikaisena keväänä jo huhtikuussa runsaasti syötävää, paljon ennenkuin kuin viljelykasveja on edes ehditty kylvää!

vuohenputkea_kulhossa

Villiruuan kauteni alkoi maaliskuussa vuohenputkien nuorilla lehdillä, joita olen kerännyt erään pihapensaani alta ahkerasti pari kertaa viikossa. Teen käytännön testiä: voiko taistelua rikkaruohona kasvavaa vuohenputkea vastaan voittaa syömällä? Vaikka testi osoittautuisi onnistuneeksi, eivät villit ruokakasvit siihen lopu. Jo yksin vuohenputkea kasvaa monessa muussakin pihamaan kolkassa, puhumattakaan nokkosesta, voikukasta, maitohorsmasta, peltokanankaalista, poimulehdestä ja monesta muusta, joita en varmaan vielä tunnekaan.

Vuohenputkea on päätynyt tuoreena leivän päälle, salaatin sekaan, smoothieen, dippikastikkeeseen, sämpylä- ja teeleipätaikinaan, pizzan täytteeksi… Lisäksi olen säilönyt sitä pakastamalla, kuivaamalla ja hapattamalla kaalin kanssa. Mitäköhän vielä keksin? Ideoita otetaan ilolla vastaan!

vuohenputki_kuivattu

Vaarana myrkylliset näköislajit

Kuten kaikki syötäviksi tarkoitetut luonnonkasvit, myös vuohenputki on syytä opetella tunnistamaan varmuudella. Vuohenputken tapaan putkikasveihin kuuluvat myrkylliset myrkkykeiso, myrkkykatko ja hukanputki. Myös vaarattomaan karhunputkeen voi vuohenputken sekoittaa.

Kun vuohenputken kerran oppii tunnistamaan, ei sitä kuitenkaan hevin muihin kasveihin sekoita. Se muodostaa tiheitä kasvustoja puutarhoihin ja joutomaille. Lehdet ovat kolmisormiset, joista kukin ”sormi” jakaantuu edelleen 2-3 sormeen. Ruuaksi kelpaavat parhaiten keväällä maasta nousevat, supullaan olevat tai juuri auenneet lehdet. Miedonmakuisena se on parhaimmillaan tuoreeltaan kypsentämättömänä käytettynä. Lehtisalaattiin verrattuna vuohenputki sisältää moninkertaisesti C-vitamiinia (vuohenputki 28-47 mg / 100 g tuoretta kasvia, salaatti 4,5-7 mg / 100 g).

vuohenputkia_pussissa

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

One thought on “Vuohenputkihaaste

  1. Päivitysilmoitus: Viikon villiyrtti: Vuohenputki on kevään ensi herkku | Juuret maassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s