Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Kaukaa ihailtava uusi tuttavuus

Jätä kommentti

Opin luonto- ja ympäristöalan opinnoissani paljon uutta. Yksi uusista kasvituttavuuksistani on upea kevään varhainen kukkija näsiä. Tällä viikolla pääsin Nuuksiossa näkemään tämän hienon lehtojen kasvin luonnossa.

Näsiä lähikuva

Näsiän vaaleanpunaiset tai violetit kukat kukkivat ennen lehtien puhkeamista.

Näsiän nähdessäni ensimmäinen mielleyhtymä olivat kirsikankukat. Harmaassa maastossa vaaleanpunaisena kukkiva pensas vaikutti joutuneen väärälle puolelle maapalloa. Ei ole ihme, että sitä on käytetty myös koristekasvina. Vaikka ulkonäöstä niin voisi päätellä, näsiä ei kuitenkaan ole viljelykarkulainen, vaan kasvaa ihan luonnostaan melko yleisenä rehevillä paikoilla Suomen luonnossa.

Maljakkoon näsiää ei kannata kerätä saati sitten maistella sen syksyllä kehittyviä kiiltävän punaisia marjoja. Kasvi on nimittäin erittäin myrkyllinen. Lapsella jo kahden, aikuisella 10-15 marjan syöminen voi johtaa kuolemaan. Myös maljakkovesi voi juotuna aiheuttaa myrkytyksen.

Ihaillaan siis etäisyyden päästä!

Näsiä koko kuva

Näsiä on kasvaa koko maassa Pohjois-Lappia lukuunottamatta.

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s