Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Kevään ensimmäinen kukkija

Jätä kommentti

Leskenlehti on kaikille tuttu. Sen kirkkaankeltainen kukka on helppo bongata tienpientareilta ja aurinkoisilta rinteiltä paljon ennen muiden kasvien heräämistä keväisin. Yhtä moni ei varmaan tiedä, miltä näyttää kasvin lehti. Itse olin kuin ällikällä lyöty, kun opin tunnistamaan leskenlehden lehden viime syksynä. Suuri lehti on kukan kanssa ihan eri paria!

leskenlehti

Leskenlehdet kukkivat yleensä huhti-kesäkuussa.

Lehden vieraalle ulkonäölle on looginen selitys. Leskenlehti on siitä erikoinen kasvi, että se kasvattaa kukkansa ennen lehtiä. Tarkalleen ottaen kukkien alut ovat kehittyneet jo edellisenä kesänä ja talvehtineet kevättä odottaen. Niin ne ovat valmiina kukkimaan heti kevätauringon lämmittäessä. Lehdet kehittyvät vasta kesällä, kun kukat ovat lakastuneet. Kukat ja lehdet eivät siis koskaan saa nauttia toistensa seurasta, mistä juontuu myös kasvin murheellinen nimi.

Sittemmin myrkylliseksi todettua leskenlehteä käytettiin aiemmin rohtona yskään, mistä kertoo sen latinankielinen suvun nimi Tussilago  (”tussis” = yskä, ”agere” = poistaa). Sekä leskenlehden kukat että lehdet sisältävät maksalle haitallisia ja syöpää aiheuttavia yhdisteitä, joten sen käyttöä ei enää suositella. Onneksi mikään ei estä nauttimasta mini-auringoista visuaalisesti!

Lisää tietoa ja kuvia leskenlehdestä:
Luontoportti
Pinkka Virtuaalikasvio

leskenlehden lehti

Leskenlehden lehti alta ja päältä. Kuva: Wikimedia Commons

 

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s