Juuret maassa

Luonnon antimia ja luonnon tarjoamia elämyksiä

Yrttihaudukejuomaa eli yrttiteetä

Jätä kommentti

Tällä viikolla pääsimme koulussa tekemään oman yrttiteesekoituksen. Jos tiukkapipoja ollaan, sekoitimme kuivatuista kasveista yrttihaudukejuoman. Nimitys tee on nimittäin virallisesti varattu teepensaan lehdistä valmistetulle juomalle. Muista kasveista uutetut juomat ovat yrttijuomia, yrttihaudukkeita tai teenkaltaisia juomia, mutta eiväthän nuo termit suuhun sovi. Vaikka marketista ei ehkä nimeltään sellaista löydy, juomme (kapinallisesti) yrttiteetä.

Kaikilla tee- ja lääkeyrtteinä käytettävillä kasveilla on omanlaisensa vaikutukset. Halusin kehitellä rauhoittavan iltateen. Niinpä valitsin mukaan sekoitukseen yrttejä, jotka rentouttavat eivätkä hirmuisesti villiinnytä aineenvaihduntaa. Lähes kaikkia luonnon yrttikasveja kun yhdistää enemmän tai vähemmän diureettinen vaikutus. Nimesin  kukkaisan sekoituksen Kesäyön uneksi.

yrttitee purkissa

Erivärisistä luonnon kasveista syntyy kaunis, hyvänmakuinen ja terveellinen yrttitee.

”Kesäyön uni” -yrttiteen ainekset ja esimerkkejä niiden vaikutuksista:

Vadelman lehti: lisää lievästi virtsaneritystä ja hikoilua, parantaa ripulia, hoitaa vilustumisen oireita, suositellaan erityisesti odottaville äideille.

Siankärsämön kukka: yleisrohto, supistava ja antibakteerinen, muun muassa edistää ruuansulatusta,  laukaisee vatsan ja suolen kouristuksia, estää tulehduksia, hoitaa yskää.

Kamomillasaunion kukka: yleisrohto, lievittää vatsa- ja muita kipuja, hoitaa hengitysteiden tulehduksia, rauhoittaa ja edistää unentuloa.

Mäkimeiramin kukkiva latva: tuhoaa bakteereja ja sieniä, hoitaa ruuansulatus- ja hengityselinten vaivoja, lehdet tunnetaan mausteena nimellä oregano.

Ruusun terälehti: vahvistaa sydäntä, helpottaa ahdistusta.

Pihlajanmarja: hoitaa munuais- ja rakkovaivoja, lisää virtsaneritystä, sisältää runsaasti C-vitamiinia ja karoteenia.

Lähteenä mm. www.yrttitarha.fi

Kirjoittaja: Kaisa

Juuret maassa on luontoelämyksiä ja luonnonantimia, ulkoilua ja retkiä taaperon tahdissa sekä ilon ja rauhan löytämistä metsästä. Pidän myös kursseja ja työpajoja villiyrteistä ja luonnonkosmetiikan valmistamisesta. Yhteystiedot: Kaisa Vermasheinä, kaisa@juuretmaassa.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s